Чланци

Konzumacija žitarica u ishrani obolelih od artritisa

Izbor žitarica u ishrani je veoma važan kada se radi o pacijentima koji boluju od artritisa. Određene vrste žitarica mogu pogoršati upalu pa je iz tog razloga jako važno voditi računa o njihovoj konzumaciji. Pre svega, neophodno je izbegavati rafinisane žitarice. Naime, žitarice su sastavljena od tri dela: mekinje su spoljašnji deo žitarice, klica je najdublji deo koji raste u novu biljku, a endosperm je centralni deo koji obezbeđuje hranu za biljku. Cela zrna sadrže sva tri dela. Rafinisane žitarice nemaju mekinje i klice, gde su centrirani većina vitamina, minerala i proteina. Primeri hrane napravljene od rafinisanih zrna su beli hleb, beli pirinač, kolači i torte. Zbog njihove jednostavne strukture se brzo razgrađuju u telu. Rafinisane žitarice su povezane sa višim nivoima inflamatornih markera u krvi. Upala u celom telu nije samo loša za artritis, već može povećati i rizik od drugih upalnih stanja, kao što su srčane bolesti i dijabetes.
Progledaj ceo članak