Чланци

Konzumacija ribe u ishrani obolelih od artritisa

Konzumiranje namirnica koje imaju antiinflamatorno dejstvo je ključno kod pacijenata sa artritisom. Među najmoćnijim borcem protiv upala nalaze se ribe, zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama – eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). One se takođe nazivaju i morske masne kiseline jer potiču od ribe. Ono što ove omega-3 izvore čini korisnim dodacima na meniju za osobe sa artritisom je njihova sposobnost da inhibiraju zapaljenje. Omega-3 utiču na imunološke ćelije koje se nazivaju leukociti i enzimi poznati kao citokini, koji su ključni akteri u za upale u organizmu. Istraživanja su pokazala da kod ljudi koji redovno jedu ribu sa visokim sadržajem omega-3 masnim kiselinama postoji manja verovatnoća da će se razviti reumatoidni artritis. Kod onih koji već boluju od artritisa morske omega-3 mogu pomoći u smanjenju oticanja zglobova i bola. Anti-inflamatorni efekti omega-3 masnih kiselina su korisni ne samo za ublažavanje artritisa, već i za sprečavanje drugih bolesti povezanih sa upalama, kao što su bolesti srca.
Progledaj ceo članak